2021 İSLAMİ DAYANIŞMA OYUNLARI İSTANBUL’DA

 2021 İSLAMİ DAYANIŞMA OYUNLARI İSTANBUL’DA

2021 İSLAMİ DAYANIŞMA OYUNLARI İSTANBUL’DA

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 5. İslami Dayanışma Oyunları’nın 2021’de İstanbul’da yapılacağını açıkladı.

5. İslami Dayanışma Oyunları’na 2021’de İstanbul ev sahipliği yapacak.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, İslami Dayanışma Oyunları Federasyonu (ISSF) 25. Yönetim Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi.

ISSF Başkanı Abdullah bin Mosaad bin Abdulaziz El Suud başkanlığındaki toplantıda Türkiye’yi Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç temsil etti. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakan Çağatay Kılıç, 2021 yılındaki İslami Dayanışma Oyunları’na ev sahipliğini almak için yaptıkları başvurunun Yönetim Kurulu toplantısında kabul edildiğini bildirdi.

Bakan Çağatay Kılıç, oyunların 2021’de İstanbul’da yapılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın tam destek verdiğini belirterek, “İstanbul’da 2021 İslami Dayanışma Oyunları için sportif ve altyapı anlamında her şey hazır. Bir kaç yenilik yapılacak. Abdi İpekçi Spor Salonu’nu önümüzdeki dönemde hızlı şekilde yenileyeceğiz. Türkiye ve İstanbul, uluslararası spor organizasyonları için her zaman hazır. İslam Oyunları’nın dünya spor takviminde daha bilinir olması için önemli adımlar atacağız ve oyunları çok daha büyük organizasyon haline dönüştüreceğiz”  dedi.

Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Azad Rehimov ise bir sonraki oyunların kardeş ülkede yapılacak olmasından memnuniyet duyduklarını söyledi.

“Türkiye sporda yükselişte”
Bakan Çağatay Kılıç, bazı Türk sporcuların doping kullandığı yönündeki iddialara ilişkin soruya, “Uluslararası Atletizm Federasyonunun ceza verdiği sporcularımızın konusu geçmişte olan bir konu. Spor camiasının kendini yenilemesiyle ilgili bir süreçten geçtik. 2017’de Türkiye artık dopingle değil, dopingle en üst düzeyde mücadele eden bir ülke olarak anılıyor. Sportif anlamdaki başarılarda zaman zaman düşme ve yükselme noktaları oluyor. Biz şu anda yükselişteyiz” cevabını verdi.

Türkiye’den 2021 için 30 branş önerisi
Türkiye,  5. İslami Dayanışma Oyunları’nın 30 branşta  (Atletizm, Basketbol, Futbol, Halter, Karate, Voleybol, Yüzme ve Atlama, Tekvando, Hentbol, Masa Tenisi, Okçuluk, Eskrim, Cimnastik, Judo, Badminton, Boks, Kano, Kürek, Yelken, Atıcılık, Tenis, Triatlon, Güreş, Wushu, Engelliler – Judo, Engelliler – Atletizm, Engelliler – Yüzme, Engelliler -Halter, Geleneksel Okçuluk ve Aba Güreşi)  yapılmasını önerdi.

Oyunların Tarihçesi ve Milli Sporcularımızın Dereceleri
İlk olarak 2005 yılında Suudi Arabistan’da düzenlenen oyunların 2009 yılında İran’da yapılacak organizasyonu iptal edildi.  2013’de Endonezya’da düzenlenen, bu yıl Azerbaycan’da  ev sahipliği yapacak.

2005 yılında Suudi Arabistan’daki oyunlara 38 sporcu ile katılan millilerimiz, 7 branşta mücadele etmiş ve 1 altın, 3 gümüş, 3 bronz olmak üzere toplamda 7 madalya kazanmıştı.

2013 yılındaki oyunlarda ise 154 sporcumuz ülkemizi; atletizm, badminton, basketbol, futbol, halter, karate, okçuluk, tenis, voleybol, wushu, tekvando, yüzme dallarında temsil etmiş ve 23 altın, 30 gümüş, 50 bronz olmak üzere toplamda 103 madalya kazanmıştı.

Türkiye, bu yıl 12-22 Mayıs tarihlerinde Bakü’de düzenlenecek 4. İslami Dayanışma Oyunları’na 21 branşta 345 sporcuyla katılacak.