Atatürk İle Deniz ve Kürek Sporları

 Atatürk İle Deniz ve Kürek Sporları

ATATÜRK İLE DENİZ VE KÜREK SPORLARI

Büyük Atatürk`ün yaptığı üç spor olduğu söylenebilir. Askerlik hayatında başladığı ve ömrünün son yıllarına kadar fırsat buldukça sürdürdüğü binicilik bunlardan biridir. Diğerleri, İstanbul da geçirdiği yaz tatillerinde devamlı olarak uğraştığı yüzme ve kürek sporlarıdır…

Yaz aylarında , Florya Köşkünde istirahatta bulunduğu günlerde sandala binerek kürek çekmekten çok hoşlandığı bilinir. Onun kürek sporuyla ilgili bir anısını, 1930`ların ünlü kürek şampiyonlarından olan rahmetli Prof. Dr. Bedii Gorbon şöyle nakletmişti:

“Hiç unutmam; sene 1935 ve tarih de 29 Hazirandı. Galatasaray Lisesi`nde son sınıf
talebesiydim. Rahmetli Müdür Muavini Muslih Peykoğlu, akşam çıkışta beni bekliyordu. Yürü haydi gidiyoruz dedi. Nereye diye sordum. Cevap vermedi Doğru Bebek`e gittik. Galatasaray Kulübü denizcilik Lokali Bebekteydi o zamanlar. Hoca, tek çifte fıtayı denize indirmemi istedi. Fıtayı denize indirdim. Ancak ondan sonradır ki, bana şu hususu açıkladı: Gazi , Florya da bizi bekliyor; kürek çekecek, dedi. İşte o anda büyük bir heyecanın tüm benliğimi kapladığını hissettim. Adeta tir tir titriyordum.

Bir motor bizi aldı, Florya`ya götürdü. Köşkün önünde fıtayı motordan denize indirdik. Biraz sonra Atatürk köşkün iskelesinde göründü. Ayağında lastik pabuçlar, elinde sigarası, üstünde de slip bir yün mayo vardı.

Gazi`yi ilk defa yakından görüyordum. Ne büyük insandı. Fıtaya bindi. Elli metre kadar kürek çektikten sonra yoruldu. Bana dönerek:

-” Senin çok acayip bir sandalın var!..” dedi. “Biraz sen kürek çek de göreyim…”
Tam kırk beş dakika Atatürk`ü dolaştırdım. İnsana müthiş hamle veren hali vardı. O zamanlar Türkiye rekoru bendeydi. Eğer kronometre tutulsaydı, bu rekoru çoktan kırmış olurdum o gün.

Gazi bu geziden çok memnun olmuştu. Köşkün rıhtımına çıkınca bana döndü:

– “Ne arzu ediyorsun?..” diye sordu.
Ne isteyebilirdim? Zaten dilim tutulmuştu. Onun varlığı benim için en büyük mükafat değil miydi?…
– “Sağlınız paşam dedim”

Hangi kulüpten olduğumu sordu. Galatasaraylı olduğumu söyledim. “Bütün arkadaşlarının gözlerinden öperim ” dedi, bizi eliyle selamladı.

Hiç durmadan fıta ile Bebek`e kadar kürek çektim. Kulübe geldiğim zaman haberi duyan bütün arkadaşların heyecan içinde beni beklediklerini gördüm. O gece heyecanımdan sabaha kadar uyuyamadımdı…”.

Büyük Atatürk`ün binip çektiği bu tarihi tek çifte fıta uzun yıllar Galatasaray Kulübü`nün denizcilik şubesi müzesinde muhafaza edilmişti…

Büyük Atatürk, İstanbul`da bulunduğu yaz aylarında özellikle Moda Koyu`nda yapılan yelken ve kürek yarışlarını “Acar” motorundan veya “Ertuğrul” yatından izlerdi. Başta 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı`nda Moda Koyunda yapılan büyük deniz sporları şenlikleri olmak üzere, önemli yarışma günleri “Acar” motorundan veya “Ertuğrul” yatı erkenden Moda Koyu`na gelip demirler, Atatürk ve beraberindekiler bütün günü burada yarışları izleyerek geçirirlerdi.

Yarışmalar veya deniz şenlikleri başlayacağı saatte “Acar” motoru veya “Ertuğrul”, Atatürk`ün yarışları en iyi şekilde izleyebileceği yere gelirdi. Büyük kurtarıcının yarışları izlemeye gelişi denizciler için de ayrı bir heyecan ve gurur vesilesi olurdu.
Yarışmalara katılacak teknelerin Cumhurbaşkanlığı yatı veya motoru önünden geçerken Atatürk`ü selamlayışları o güne bambaşka bir renk katardı. Atatürk , kendisini selamlayan sporculara küpeşte kenarından mukabelede bulunarak onlara en büyük teşviki verirdi.

Yarışmalar sona erdikten sonra Cumhurbaşkanlığı yatı veya motoru Moda Koyu`ndan demir alarak Florya istikametinde yola çıkarken koyu dolduran yelkenliler ve kayıklarda bulunanlar tarafından sevgi gösterileri arasında uğurlanır ve bu tekneler Atatürk`ün yatının arkasından Moda Burnu açıklarına kadar sevgi konvoyu halinde giderlerdi…

Deniz sporları Merkezi Olarak Seçtiği Yer

Atatürk 1937 yılında Fenerbahçe ve çevresindeki gezinti ve denetlemeleri sırasında Fenerbahçe Burnu`nun Kalamış Koyu`na bakan kıyılarını beğenmiş ve buradaki köhne mendireğin derhal onarılması; Fenerbahçe kıyılarının gençliğin deniz sporlarıyla uğraşacağı bir merkez haline getirilmesi doğrultusunda ilgililere emirler vermişti.

Fenerbahçe Burnu`nun Kalamış Koyu`na bakan kıyılarının bu amaçla değerlendirilmesi ancak onun ölümünden sonra kendiliğinden doğan bir gereksinmeyle mümkün olabilmişti.

Bu kıyıda bugün İstanbul Yelken Kulübü, Fenerbahçe Spor Kulübü ve Galatasaray Spor Kulübü`nün deniz sporları tesisleri sıralanmaktadır. Yan yana sıralanan bu üç tesis bugün Atatürk`ün bu kıyılar hakkındaki arzusunu dile getirmiş olmanın huzur verici tablosunu oluşturuyor.