MAKSİMAL KUVVET NEDİR?

 MAKSİMAL KUVVET NEDİR?

MAKSİMAL KUVVET NEDİR?

Maksimal kuvvet; sinir kas sistemimizin istemimizle kasılması sonucu; kaldırabileceği en büyük ağırlığın (direnç), kaldırılması olarak düşünülür. Kuvvet, halter, çekiç atma, gülle atma gibi spor dallarında, büyük bir ağırlığa karşı koyma veya kontrol edebilme gereği olan sporlarda da performansın belirleyicisidir. Sporda karşı konulması gereken kuvvet azaldıkça, maksimal kuvvet kullanımı gereksinimi de azalmaktadır Maksimal kuvvet, sprinterler veya büyük sıçrama yeteneği gerektiren spor dallarında süratle birleştirildiği gibi, kürek sporunda olduğu gibi dayanıklılık ile birleştirilebilir.

Bazı spor dallarında, sporcunun kuvveti ile kilosu arasındaki ilişkiye bakılmaz. Kişi ne alırlıkta olursa olsun, önemli olan maksimal kuvvet değeridir. Bir kısım sporlarda da. Kişinin kuvvetli olması yanında, kilosu da önemlidir. Bu gibi sporlarda önemli olan, verili bir kiloda maksimal bir değerde maksimal kuvvetin sağlanmasıdır. Bir uzun atlayıcı, sprinter ya da judocunun durumunda önemi olan, var olan kilolarında, daha büyük maksimal kuvvet elde etmeleridir. Burada maksimal kuvvetin, vücut ağırlığına olan oranı, relatif kuvvet kavramını verir.

Özellikle, vücut ağırlığına, büyük ivmelenme verme gerektiren spor dallarında relatif kuvvet, başarının belirleyicisi olmaktadır.

Maksimal eforla kasılma kuvvetini geliştirme yeteneği, yüksek düzeyde kuvvet ve hız gerektiren sporlar için önem taşımaktadır. Kassal güç, kuvvet ve hızın bir ürünüdür. Bu nedenle, verili bir kuvvet hız ilişkisi için kasılma hızının bir fonksiyonu olarak kas kuvveti, kasılma hızı boyunca tanımlanır. Bu manada, kas kuvvet fiziksel olarak kuvvet ve hızın bir ilişkisi olarak tanımlanır ve sadece enerji kaynaklarının miktarını değil aynı zamanda enerji hızını da yansıtır.

Maksimal kuvvet, sprint ve büyük sıçramalarda sürat ile birleştirilebildiği gibi, kürek sporunda dayanıklılık da birleştirilebilir. Doruk bir istemli kasılma sırasında sinir kas dizgesi tarafından ortaya konan en yüksek kuvvet düzeyidir.

İzometrik kuvvet kas kesit alanı ile belirlenirken, kasılma hızı, kimyasal enerji ve sinir uyarımı vekas fibril dağılımı gibi faktörlerden etkilenir. Sinir kas performansında meydana gelen özel değişimler sinirsel aktivasyon ve hipetrofik faktörlerle kısman açıklanabilir. Kuvvet antrenmanı sırasında sinir-kas sisteminin değişik öğelerinde meydana gelen uyumun miktarı ve zamanı, kuvvet antrenmanının türü, şiddeti, süresi ve antrenman öncesi deneğin durumu gibi faktörlerle ilişkilidir.