SAHADA BULUNDURULACAK İLK YARDIM GEREÇLERİ

 SAHADA BULUNDURULACAK İLK YARDIM GEREÇLERİ

SAHADA BULUNDURULACAK İLK YARDIM GEREÇLERİ

Spor sahalarında yapılacak ilk yardım ve acil yardım önemlidir. Bu nedenle yaşam desteğini sağlayacak personel ve malzemenin organizasyonu yapılmış olmasıdır.

İdeal olan; spor karşılaşmalarında acil yardım ekibinin ileri yaşam destek ambulansıyla beraber hazır bulun durulmasıdır. Ambulans yoksa havayolu ve diğer ileri yaşam desteği malzemesi spor kompleksi içinde hazır tutulmalıdır.

Spor kompleksinde bulundurulması gereken temel ekipman tipik bir siyah hekim çantasından farklıdır. Örneğin akciğer acilleri için; balon, valf, maske, değişik boylarda endotrakeal tüpler, oral havayolu gereçleri, oksijen tüpü, şırıngayla beraber iğneli kateter, bladeli larengoskop, beta antogozist inhaler v.b.

Dolaşım desteği için; I.V. kateterler (branil), %5 dekstroz solusyonu (plastik torbada), normal salin ve ringer laktat, ekseri anti şok pantolon ve defibrilatör aracı.

Nörolojik ve ortopedik malzemeler; havalı ateller, alçı ve tel ateller, boyun ateli (kolor), koltuk değneği, baston, elastik bandajlar, parmak atelleri, dizlikler, atel için pamuk, sırt tahtası, geniş sargılar, flaster.

Yara bakımı için; anestezik lidokain (%1 adrenalinli veya düz), şırınga, tek kullanımlık dikiş takımı, gazlı bez, yıkama solüsyonu (salin), betadin, steril kapama materyalleri, steril örtüler, tropik antibiyotikler.

Diğer malzemeler; battaniye, not defteri, yağmurluk, reçete kağıdı, bilgi kartlerı, cep telefonu, telsiz v.b.

Kulüp hekimleri sporcuların ihtiyaçlarını göz önünde tutarak çeşitli ilaçlar bulundururlar.

Astım krizi için; adrenalin, metaproteranol sülfat veya terbutalin sülfat gibi bir beta antogonist inhaler.

Alerjik reaksiyonlar veya ağır astım krizlerine karşı; kullanıma hazır adreanlin enjektörü.

Şeker hastası sporcu varsa; bir glukagon veya glukoz replasmanı hazır tutulur.

Sporcuların ilaç alerjilerini veya kronik hastalıkları göz önünde tutularak bu listeler geliştirilebilir.

Deplasman yolculuklarında, hazır tutulan ilaçlar vardır; Penisilin (250 mg tablet), Eritromisin (250 mg.tablet), Amoksisilin/klavulant (250 mg.tablet), Asprin, İbuprofen (600 mg.tablet), Asetominofen (325 mg.tablet), Difenhidramin (25 mg.tablet), antiasid mide tabletleri, Pometazin (25 mg. ve enj.). Antidiyarerik (Loperamid 2mg tablet) gibi.

Spor karşılaşmalarında ilkyardım girişiminde bulunacak sağlık personelinin ilkyardım kursu görmüş olması gerekir.

Bir antrenörün ilkyardım çantasında bulunması gerekenler; Steril gazlı bez ve sargı paketleri, yara bantları ve flaster, yapışkanlı elastik bandajlar, pamuk, ucu pamuklu çubuklar, çengelli iğne, cımbız, cep aynası, makas, termometre, yara temizlemek için (oksijenli su, baticon v.b.) ve ağrı kesiciler.

Saha kenarında sağlık görevi yapan tüm kişi ve birimlerin birbiriyle telsiz, telefon iletişimi sağlanır.

Saha içi akut yaralanmalarda ihtiyaç duyulacak malzeme ilkyardım çantasında ve spor kompleksinin içinde belirli bir noktada bulundurulur.

Gerekli durumda yaralıları hastaneye taşımanın planlaması önceden yapılır. Ambulans veya başka bir aracın bulunacağı yer ve izleyeceği rota belirlenir.