SOĞUK ALGINLIĞI, GRİP VE EGZERSİZ

 SOĞUK ALGINLIĞI, GRİP VE EGZERSİZ

SOĞUK ALGINLIĞI, GRİP VE EGZERSİZ

Havaların çok soğuduğu şu günlerde, spora ara vermek istemeyen ve egzersizlerine devam etmek isteyenlerin en çok sorduğu soru “Hastayken spor yapılır mı, hastayken hangi egzersizleri yapabilirim” oluyor.

En doğru cevabı aslında vücudunuzu dinlediğinizde bulacaksınız fakat öncelikle hastalığınızın ne ve hangi derecede seyrettiği önem kazanmakta. Bu yazımızda kış mevsiminin en sık görülen hastalıkları olan grip ve soğuk algınlığından bahsedeceğiz.

Grip ve soğuk algınlığı iki farklı hastalıktır. İlk önce bu iki hastalığın farkından bahsedelim.

Grip; Influenza A ve Influenza B virüslerinin neden olduğu genellikle yüksek ateş, bitkinlik ve halsizlik belirtilerinin görüldüğü bir hastalıktır. Bağışıklık düzeyiniz düştüğü için dinlenmeniz önerilir.

Soğuk algınlığı ise coronavirüs ve rhinovirüs virüslerinin sebep olduğu, gribe göre daha hafif belirtilerle seyreden bir hastalıktır. Ateş beklenmez, vücut direnci gribe göre daha yüksektir.

Hastayken egzersiz yapılmalı mı?

Sadece soğuk algınlığından şikayetçi iseniz, egzersiz yapmak size daha iyi gelecektir. Hastalığı atlamanızda faydası olduğu dahi söylenebilir. Hafif egzersizlerle, kendinizi fazla yormadan, 3 set yapıyorsanız 1 sete düşürerek çalışmanıza devam etmeniz, özellikle hastalığın erken döneminde size iyi gelecektir. Burun akıntısı, gözlerde yaşarma, gırtlaktan gelen öksürük ve baş ağrısı gibi hafif şikayetleriniz varsa azaltarak spor yapmaya devam edebilirsiniz. Bu durumda jogging, yürüyüş, dans ve yüzme gibi egzersizler yapılabilir. Tabii ki aşırıya kaçmadan. Hastayken, hafif seyretse dahi, ağır cardio, takım sporları, ağırlık egzersizleri yapmamalısınız.

Bunun yanında eğer şikayetleriniz ateş, akciğerlerden gelen öksürük, aşırı halsizlik ve karın ağrısı gibi ise, egzersizlere ara verip dinlenmek bağışıklık sisteminizin güçlenmesinde faydalı olacaktır. Bu durumda spor ve egzersiz yapmaya ara vermelisiniz. Çünkü bağışıklık sistemi ağır egzersizler yapıldığında baskılanır ve vücudunuzu hastalığa karşı savunmasız bırakır.

Yoğun halsizlik, ateş, terleme, üşüme, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve ishal gibi belirtilerden en az iki tanesi sizde varsa, dinlenmelisiniz. Antrenmana ve egzersizlere ara verin. Eğer bu belirtilerden sadece bir tanesi ile karşı karşıya kaldıysanız yukarıda bahsedilen hafif egzersizleri kendinizi çok yormadan yapabilirsiniz.

Son olarak sporun bağışıklık sistemine olumlu etkilerinden bahsetmeden geçemeyeceğiz. Yapılan araştırmalar sonucunda;

  • Haftada üç kez yapılan orta derecede egzersizin, bağışıklık sistemine olumlu etki yaptığı ve hasta olma riskini azalttığı bilinmektedir.
  • Haftada 4 kere ve daha fazla yapılan yoğun egzersiz ise bağışıklık sistemini baskılamakta ve vücut direncini azaltmaktadır.
  • Hiç spor yapmayanlarda ise hasta olma riski yüksektir. Bu da sporun bağışıklık sistemine olumlu etkisinin bir kanıtıdır.

 

Sporla kalın, sağlıkla kalın.
www.sporakademisi.com