SPORUN FAYDALARI NELERDİR?

 SPORUN FAYDALARI NELERDİR?

SPORUN FAYDALARI NELERDİR?

7’den 70’e herkesin sağlıklı yaşaması için gerekli olan spor, ruh sağlığı açısından yaş gruplarını farklı boyutta etkiliyor spor çocuk ve gençlerde mutluluk, öfkeyi kontrol edebilme, saldırganlığı frenlemeye yardımcı oluyor. erişkinlerin, dinç ve dinamik görünmelerini, seks yaşamlarının daha düzenli ve tatminkar olmasını sağlıyor. Yaşlılar, dinç yapıları ile toplum içinde sevilen kişiler oluyor.

Alkol ve sigaradan uzak tutuyor spor genç yaş gruplarında sorumluluk duygusunun yanı sıra, öfkeyi kontrol edebilme, saldırganlığı frenlemede sporun göz ardı edilemeyecek etkisi olduğunu, ayrıca dikkat dağınıklığının önüne geçmesine destek olur. spor yapan çocuklar, enerjilerini sporla boşalttıkları için dersin başına oturduklarında daha verimli çalışır ve boşa vakit geçirmezler. yaşıtlarına göre daha az hastalıklara yakalanır ayrıca, daha çabuk iyileşir.

Takım ruhuna sahip oldukları için de yalnızlık hissetmez ve kendilerini dinleyecek bol zamanları kalır. gençlik döneminde de bu çağın dinamizmini sporla değerlendirdikleri için alkol ve sigaradan uzak kalırlar. gençliğin aşırı heyecanını spora aktarmak, olaylara yaklaşımlarda daha serinkanlı olmayı sağlar. aynı zamanda gençler için çok gerekli olan kendine güven duygusu ve ifade yeteneği artar. yediklerine, içtiklerine ve uykularına dikkat ettikleri için de iyi beslenir.

Günlük hayatı da olumlu yönde etkiliyor spor yapan erişkinler, günlük hayatın stresini attıklarını ruh ve beden sağlığını daha uzun yıllar koruyabilirler spor, orta yaşta başlayan kalp ve tansiyon hastalıklarına yakalanma riskini azaltmakta, sigara ve alkolden uzaklaştırdığı için yaşlanmayı geciktirmektedir. günlük hayatın monotonluğundan uzaklaşan orta yaşlılar, sıkıntı ve öfkelerini sporla attıkları için daha sağlıklı evlilikler yürütür ve gelecek nesillere örnek anne ve babalar olur. en önemlisi de dinç ve dinamik görünürler.

Unutkanlığın ilacı spor yaşlılar için sadece bedensel yetilerle sınırlı kalmaz, bu yaş grubundakiler için çok önemli olan ruh haline de etki eder. spor yapan yaşlılar, bu yaş grubunda sık görülen depresyona daha az yakalanır, kendilerini yalnız ve mutsuz hissetmezler. fiziksel kapasitelerini ileri yaşlara kadar muhafaza ettikleri için kemik erimesi, kalp damar hastalıklarına daha az yakalanırlar. dinç yapıları ile Toplum içinde sevilen kişiler haline geldikleri için, evredekilerin takdirini kazanırlar. yaşlıların beyin aktivitelerini artıran spor, unutkanlıkları da azaltır.

Spor, her yaşta insanların hayatını kolaylaştıran, yaşamın niteliğini arttıran bir uğraştır. spora başlama yaşı olmadığı gibi, bitiş yaşı da yoktur. önemli olan uygun sporun seçilmesidir.